Interjú Vincze Felíciával (szülésznő és dúla)-A Te Szülésed Kft.

 

Vincze Felíciát szeretném Nektek bemutatni

 

 Felicia2

 

Második várandósságom idején azt már tudtam, hogy kórházban  biztosan  nem  fogok  szülni.  Kutakodtam a  neten  más  lehetőségek  után, így  találtam  aTe Szülésed Kft.-re. Viszont nem tudtam milyen plusz anyagi terhekkel jár, úgy gondoltam, hogy sok száz ezer forint lehet ezért inkább úgy döntöttem még nem lépek, gyűjtögetünk és reméltem, hogy sikerül majd a tervem.

Az élet úgy hozta, hogy Albelné dr. Hoksári Éva barátnőm a második babáját várta.  A terhesség vége felé járt, amikor is elhívott magához, ahol Felícia éppen viziten volt. Így találkoztunk. Elmondtam neked, hogy jelenleg nem tehetjük meg, hogy igénybe vegyük a szolgáltatásodat, de nagyon szeretnék veled szülni. Erre Te felajánlottad, (amiért (is) mindig hálás leszek) hogy ez ne riasszon el bennünket, kifizethetjük részletekben is. Én olyan boldogan repültem haza a páromhoz, hatalmas kő esett le a szívemről, hogy végre úgy szülhetek ahogyan szeretnék.  

 

Felícia, ez nem az az “iparág” amiből milliomos lesz az ember, nem is azért csinálod. Látsz arra esélyt, hogy a TB támogassa Magyarországon az otthon szülést, kórházon kívüli szülést, mint más országokban?

Sajnos egyelőre nem. A minisztériumnak az az álláspontja, hogy mivel nagyon keveseket érint, nem tudnak komolyan foglalkozni a kérdéssel. A szolgáltatás viszont magánpénztáraknak elszámolható.

 

Mi kellene ehhez? Hiszen sok család nem teheti meg, hogy igénybe vegye, pedig szívesen választaná ezt a megoldást (hiszen joguk van a nőknek úgy szülni ahogyan szeretnék), ha részben vagy egészben a TB finanszírozná.

Minél több visszajelzés kellene a minisztérium felé. Ők azok, akik ezen változtatni tudnak. Kéréssel kell fordulni feléjük, nem követeléssel. Elmondva, mit jelent ez egy család számára, miért választják ezt az utat, és miért jelent anyagi terhet.

 

Akkor végül is nem kerül többe az otthon szülés, mint amikor az embernek van egy fogadott orvosa és egy szülésznője? Pontosan mennyi?

A 2016. május 1-től érvényes díjunk 180 ezer forint, amely nem foglalja magában a neonatológus díját és a kiszállási költséget. Díjunk fedi a teljes várandósgondozást, szüléskísérést és utógondozást hat hétig. Ha a kismama a várandóssága elején kezd hozzánk járni, akkor ez 10-15 vizitet jelent a szülés előtt,  a szülésen legalább két szülésznő jelenlétét, majd minimum négy vizitet a gyermekágyi időszakban.

 

Egy kicsit Rólad… Hét gyermeked van, akik közül ötöt kórházban, kettőt otthon szültél, ugye?

Ötöt szültem a hódmezővásárhelyi kórházban, a hatodikat ambuláns szülésként csak szülésznőkkel kórházban, ami olyan volt, mint születésotthonban szülni, ugyanaz a rendszere, a hetediket pedig otthon.

 

Esetleg volt negatív élményed, ami miatt így döntöttél? Mi az alapvető különbség számodra a kettő között?

Nekem egyik szülésem sem volt negatív élmény, mindegyik nagyon nagy boldogság volt számomra függetlenül attól, hogy hol és hogyan születtek. A bábai modell megismerése egy véletlen következménye volt. Amikor a hatodik babámat vártam, Kanadában éltünk, és egy ismerősöm javaslatára kerestem bábapraxist. Előtte nem is hallottam arról, hogy orvos nélkül lehet babát kihordani vagy megszülni.

Nagy meglepetés volt és óriási tapasztalat, ami elindított ezen az úton.

 

Segédkeztél, hogy az otthon szülésnek meg legyenek végre a törvényes keretei. Ezzel egy időben hoztad létre a praxisodat, mely elsőként kapta meg az engedélyt 2012. márc. 12-én a működéshez. Azonnal voltak kismamák akik jelentkeztek, hogy veled szeretnének szülni?

Nagyon igyekeztem, hogy megkapjam az engedélyt, mert egy jó barátnőm, Puroszné Nagy Magdolna március végére várta a kisfiát, és nagyon szerettük volna, ha otthon tud szülni a segítségemmel. Március 12-én kaptam meg az engedélyt, és Filipke március 19-én született meg. Izgalmas hetek és napok voltak.

 

Vannak, akik visszatérő “vendégek” nálad, és többedik babájuk születését kíséred?

Igen, többen szültek már két vagy három babát is velünk.

 

Egyedülálló vagy az országban a tekintetben is, hogy születésotthonban is tudod fogadni a kismamákat, családokat. Hogyan zajlik ez? Mikor érkeznek oda a szülők és meddig maradnak általában?

A vajúdás megindulásakor jönnek, szülés után minimum három órát maradnak. Ha minden rendben van, akkor hazamehetnek, és otthon látogatjuk őket a következő napokban.

 [Slideshow_deploy id = ‘456’]

Mely megyékből tudod fogadni a kismamákat?

Házhoz Csongrád, Bács-Kiskun, Békés és Jász-Nagykun-Szolnok megye területére megyünk, maximum két órányi vezetési távolságra. A születésotthonban bárki szülhet, külföldről is szoktak jönni. Ilyenkor általában a szülés után az első két-három napot Hódmezővásárhelyen töltik a babával a családok, hogy bármikor elérhetőek legyünk. Idén januártól Budapest és környékére is kiterjesztettük a praxisunkat, ahol két új szülésznőtársunk látja el a családokat.

 

Kikkel dolgozol együtt és kinek mi a feladata?

Szénási Rita a társam, ő az, akivel együtt dolgozom. Rendszeresen vannak szülésznő tanulóink, akik képzését nagyon fontosnak tartom. Szükség van minél több praxisra, vagy éppen csak arra, hogy a végzős szülésznők láthassanak valami újat, mint ami az intézményekben történik, ami talán segíthet, hogy másként gondolkodjanak és dolgozzanak. Budapesten Maróy Ditta és Monori Éva dolgoznak. Ők szülésfelkészítő tréningeket is szerveznek az őket választó kismamáknak, pároknak.

 

Várandósgondozást és utógondozást is végeztek. Ezek mit foglalnak magukban? Mit kap az anyuka ha Téged választ?

A várandósgondozás alatt 28. hétig négyhetenkénti viziteket, a 28. és 36. hét között kéthetenkénti, majd heti viziteket jelent a szülésig. A szülés után az első és a harmadik napon személyesen látogatjuk az otthonokban a családokat. A kormányrendelet értelmében a második napon elegendő a telefonos konzultáció, de ettől függetlenül mi ki szoktunk menni, ha első szülésről van szó, vagy nem nagy a távolság. Kettő és hathetes viziteink vannak még az irodában nálam, a hathetes vizittel van hivatalosan lezárva a gondozásunk.

Köszönöm szépen az interjút és a lehetőséget, hogy háborítatlanul, nyugalomban szülhettem két alkalommal is! Neked, Ritának és Lillának! <3 folytatjuk…..