A születésfotózásról

 

 

Galisz Virág szulesfotos kepei

Születésfotózás…

Ez az új műfaj elképzelésem szerint nagyjából egy időben jelenhetett meg Magyarországon a kórházon kívüli szülés törvényi szabályozásával.                Galisz Virág fotográfussal beszélgetek…

  Galisz Virág képei

szulesfotos.hu

2000 óta fotózol. Mikortól van igény a szülés körüli fotózásra nálunk? Illetve Te mióta foglalkozol ezzel, hogyan kerültél kapcsolatba vele? Milyen emberi adottságok szükségesek véleményed szerint ahhoz, hogy valaki ezt válassza?  Nagyfokú elhivatottság kell, hogy egy fotográfus ezt  felvegye a „repertoárjába.” …

2014 elején keresett meg engem a kéréssel egy anyuka, hogy vállalnám-e azt a szokatlan feladatot, hogy megörökítsem gyermekük születését. Amint láttam pár gyönyörűséges, külföldi felvételt, rögtön beleszerettem a témába.

Azonnal az elhivatottja lettem, és azóta is komoly felelősséggel és diszkrécióval kezelem a szülésfotós megbízásaimat. Megtisztelőnek érzem a családok bizalmát, hogy beengednek az intim szférájukba e nemes napon.

Életem fordulópontja volt az első ilyen felkérésem, amiért azóta is hálás vagyok, hisz magamból is rátaláltam egy szeletre ezáltal. Akkor, két éve még nem láttam publikálva magyar fotókat e téren, így mondhatni, úttörője vagyok a születésfotózásnak.

Amikor ott vagyok egy szülésen, mintha egyszerre venném a levegőt az anyával, a háttérben meghúzódva, figyelve arra, hogy ne zavarjam őt semmiben. Empátia, tisztelet és befogadás…ezek kavarognak bennem akkor…és mikor feleszmélek, a végtelen csodálat.

Beszéljünk először arról, hogy Neked miért jó?

Fotósként az mozgat, hogy megörökítsem a körülöttem zajló, lélegzetelállítóan szép dolgokat. Számomra annyi minden szép a világon, hogy nem igen van rájuk szavam… ezért inkább lefényképezem őket. Az arc finom vonásaival közvetített érzelmek, a tekintetek és érintések beszédessége… ezt mind

szeretném megmutatni az anyáknak, hogy lássák, micsoda erő rejlik bennük.

Mindenki, aki anya és szülő, tudja, hogy gyermekük születése az életük legörömtelibb eseményeik egyike, és ezt a pillanatot megörökíteni számomra is nagy boldogság.

Összekapcsolódik az otthonszüléssel vagy kérik ezt kórházban is? Bár nem gondolom, hogy ott rugalmasak lennének e tekintetben… vagy intézménye válogatja?

Igen kérik, kérhetik kórházi szülésnél is a jelenlétemet, de az esetek többségében a jelen lévő plusz egy személy kérdésében természetesen az apa ottléte mellett döntenek. Persze nem minden apuka tud vagy akar bent lenni a szülőszobán, akkor szoktak rám gondolni… És igen, intézménye is válogatja, hogy mennyire rugalmasak a szülők efféle kéréseire. Nyilván otthoni környezetben minden sokkal bensőségesebb, de a csoda és a mindent betöltő boldogság itt is-ott is megtörténik.

Mit ad ez a családoknak, hogy megörökíthetik általad az utódok világra jövetelét?

Döbbenetes a számomra, hogy nem volt még olyan beszámoló, amikor ne hoztak volna fel egy új szempontot a szülők, amiért pluszba örülnek, hogy velük voltam a születéskor. Azon túl, hogy felejthetetlenné válik az alkalom a szülésfotók által – márpedig tartósan csak olyan emlékek maradnak elevenek, amikről vannak képeink, hisz a memóriánk képekben raktározza a történteket-, segíthet az anyáknak feldolgozni a szülésélményt; egyáltalán meglátják, hogy mi mi után és hogyan történt, mert a legtöbb esetben arról számolnak be, hogy bizonyos részekre nem is emlékeznének képek nélkül; vagy például erősítheti a köteléket anya és cseperedő lánya között, akiből szintén nő válik egy napon. Egyöntetűen azzal köszönik meg a képsorozatot, hogy örülnek a döntésüknek, hogy elhívtak engem a szülésre.

Galisz Virág képeiHogyan kell ezt a gyakorlatban elképzelni? Hányadik héten érdemes felkeresni? Kell-e, hogy személyesen is találkozzatok előtte? Szükséges bármi nemű felkészülés a család részéről? Amikor megindul a szülés mi alapján döntöd el, hogy mikor indulsz? Meddig maradsz, vagy ez egyéni kéréstől függ?

Nincsen kimondottan javasolt időpont a bejelentkezésre, nyugodtan felkereshetnek a családok már akkor is, amikor még csak fontolgatják a fotózást, mert természetes, hogy rengeteg a kérdésük előzetesen, és ezeket minden kötelezettség nélkül feltehetik nekem. A többszöri beszélgetések alatt egyre jobban megismerjük egymást, még akkor is, ha nem találkozunk személyesen a szülés előtt. (Mivel körülbelül 100km-es körzetben tudom elvállalni a feladatot, ezért megesik, hogy a távolság miatt nem mindig jön össze előtte egy találkozó, persze mindent rugalmasan kezelek az igényeknek megfelelően. Alapvetően Budapest a székhelyem, de gyakran hív haza munka szülőföldemre is, az Alföldre.)

Hogy mikor indulok útnak? Ezt sokszor átbeszéljük előtte, hogy amint egyértelművé válnak a jelek arra, hogy elérkezett a szülés ideje, azonnal hívjanak, hogy időben oda érjek, hisz úgy kerek a szüléstörténet, ha a vajúdásról is vannak képek, a segédkező családtagokról stb. Ez mindenkinél más, és ez így természetes, nincsenek lefixált feltételek. Én 24 órás készültségben állok a 37-41 hét között, tehát hívásra rögtön tudok indulni. Amiatt nem kell aggódniuk, hogy túl korán szólnak, esetleg téves a riasztás, mindenre van megoldó forgatókönyv, amiről részletesen tájékoztatom őket.

A baba megszületése után 1-2 óráig maradok még velük, hogy elkészüljenek az első közös képek, találkozás apával, a testvérekkel, első szopizás stb.

 Ééééés mikor lesznek készen a képek? 🙂

Nyilván mindenki nagyon izgatott a képek miatt, ezért igyekszem a feldolgozásukkal. Mindenképpen 1 héten belül, de akár már 2 nap múlva is meglehet a kész sorozat.

 

Galisz Virág születésfotók1

Olyan bámulatos képeket készítesz, hogy amikor látja az ember kedve támad mindig szülni! Hihetetlen, hogy mennyire átjönnek az érzések. Csodálatos az emberi test, a női teremtő erő és szent a születés!

Köszönöm szépen, hogy bemutattad milyen különleges ez!  A szulesfotos.hu-n még több gyönyörű szülésfotót, a viragfoto.hu-n pedig egyéb munkáidat csodálhatjuk meg. 

 

 

Amennyiben hasznosak lehetnek ismerőseidnek a cikkben található információk, köszönöm ha megosztod!