Szülésre felkéSZÜLÉS

Szülésre felkészülés

Kiss Olga szülésfelkészítő Kiss Olga

előadásán jártam Szolnokon az Aba-Novák Agóra Kulturális Központban, majd beszélgettünk…

 

Dúla, szülésfelkészítő és életmód tanácsadó vagy, azt mondod jobban szereted a lélekgyógyász kifejezést. Hogyan és mit gyógyít a lélekgyógyász?

Abban hiszek, hogy az életünk minden területén fontos, hogy megismerjük magunkat. Azt, hogy mit hoztunk a családunktól, a felmenőinktől, milyen mintákat, szokás- és felfogásrendszert. Tudjuk, hogy ebből mit lehet kiaknázni, erősíteni, mit lehet javítani, s miben vagyunk mások, melyek a csak ránk jellemző személyiségjegyek, amelyeket ismerve harmonikusabbá tehetjük az életünket.

Mielőtt dúla lettél már tartottál rendszeresen előadásokat, kiscsoportos foglalkozásokat, női köröket. Hogyan fonódik ez egybe a szüléskíséréssel? Melyek azok a pontok ahol a két „világ” találkozik?

Hiszem, hogy minden mindennel összefügg. Minél többet foglalkoztam az emberi lélekkel, elsősorban a magam megismerésével, annál világosabbá vált számomra, ha valaki a szó valódi értelmében ismeri önmagát és a mozgatórugóit, képessé válik teremteni az életét és nem esik bele újra és újra ugyanabba a gödörbe. Ha ilyen útravalóval indulunk neki a családalapításnak, várandósságnak és szülésnek, katartikus élményt, összekovácsolódást élhetünk át. Hiszek abban, hogy a szülés és születés milyensége az egész későbbi életét meghatározza az anyának, az apának és a gyermeknek egyaránt. Ahogyan abban is hiszek, hogy ha a szülést engedjük a maga természetességében működni, az egész emberiség változhat. Természetesen az önismerettel kézen fogva 🙂

Nem lehet külön választani, hogy mi az amit dúlaként vagy mi az amit lélekgyógyászként kaphatnak tőled a várandós kismamák …. de nem csak a kismamák, mert párok is megkeresnek szülés előtt. Mire készülnek fel nálad az apukák? Miért jó vagy jobb, hogy ők is részt vállalnak a várandósságból és a szülésből?

Az apáknak, a férfiaknak rendkívül fontos és egyedülálló szerepük van az életben.

A jelenlegi társadalmunk nagyon elnőiesedett, a gyermekeink szinte nincsenek is férfiközegben: az édesanya van otthon velük, a nagymamák segítenek, a bölcsiben, oviban, iskolában is szinte csak nőkkel találkoznak. Csak kevés gyermek lát egészséges férfi és apamintát. Ez egy összetett és bonyolult kérdés, hiszen számos oka van annak, hogy ez így alakult. De talán a várandósság és a szülés egy olyan dolog, ahol család, apa, anya és gyermek is születik, s megélhetik a saját szerepüket.

Évezredek óta a szülés őrei az apák, férfiak. Nekik a védelem és a támogatás a feladatuk ezekben az órákban. Mégsem hiszem, hogy mindenkit be kell kényszeríteni a szülőszobába, hiába divat az apás szülés. A felkészítés alatt igyekszem a férfiak félelmét is felszínre hozni, segítek az elfogadásban és abban, máshogyan tudjanak ránézni erre. Nagy hangsúlyt helyezek arra, hogy pontosan vázoljam, mire számíthat, mi fog történni, s ebben ő hogyan tud aktívan részt venni, megélni, segíteni. Ha így indulunk neki, az apák is katartikus pillanatokat élnek át, és szó szerint érzik a család egységgé válását.

Elmondtad, hogy mekkora jelentősége van az önismeretnek, a felnőtté válásnak, ami ideális esetben meg kellene, hogy előzze a családalapítást. Mitől számítunk felnőttnek?

Az én hitem szerint az számít felnőttnek – korától függetlenül -, aki annyira ismeri magát, hogy képessé válik átprogramozni a negatív viselkedési, gondolati, érzelmi és cselekvési mintáit. Aki képes rá, hogy máshogyan reagáljon, aki képes elvonatkoztatni a haragtól, a sértettségtől. Aki képes meglátni a másságban rejlő erőt, aki képes önmagán felülemelkedve, mély elfogadásban élni mind önmagával, mind másokkal szemben. Aki nem csak szépeket mond, de éli is azt, amit hirdet. Aki képes félretenni a sztereotíp gondolati, felfogásbeli dolgokat és a valóság fátyla mögé nézni, s nem dől be az általános butításnak és programozásnak.

Akkor vállalsz szüléskísérést ha a kismamával és papával is jó előre fel tudtok közösen készülni. Miért fontos ez?

Én akkor tudok jól kísérni egy szülést, ha ismerem azokat, akik felkértek arra, legyek ott velük. Ahány ember, annyiféle gondolkodás, felfogás. Mindenkinek más esik jól, máshogyan működik, más a fájdalom és stressz kezelési technikája, más-más félelmekkel rendelkeznek. Úgy igyekszem segíteni, hogy alkalmazkodom az adott párhoz, de ehhez nagyon fontos az is, hogy ők is együttműködőek legyenek, tudjunk kommunikálni. A bizalom kiépüléséhez sok idő kell. Ha ezek a dolgok nincsenek meg, akkor hiába vagyok ott, mindannyian kellünk, hogy jó élmény legyen a szülés.

Bemutatnád a női és férfi szerepeket, melyiknek mi a sajátja, jelentősége?

Röviden ezt nagyon sztereotíp módon tudom csak megfogalmazni, s talán ez így nem mindenkinek azt jelenti majd, amit én mondani szeretnék. De alapvetően abban hiszek, hogy a férfi és a nő a két pólus, és egyik sem létezhet a másik nélkül. Csak akkor tudnak jól élni, ha együttműködnek, elfogadják, megértik másságukat, s nem akarják megváltoztatni azt.

A nő befogadó, otthonteremtő, a családi tűzhely őrzője, a szellem befogadója. A férfi a kiáramló, teremtő erő, a védelmező és anyagi biztonságot adó, aki a szellemet anyagba formálja.

Ha harcolnak egymással vagy divatos szerepeket élnek, boldogtalanná válnak.

Mi a feladata a tágabb családnak, hogyan tudják támogatni a kismamákat? Mi az amit esetleg mellőzzenek?

Én hiszek a közösségek összetartó, megtartó erejében. Régen működött, hogy generációk éltek közel egymáshoz, egy frissen szült nő soha nem volt egyedül. Nem véletlen ez a sok gyermekágyi depresszió. Nincsenek felkészülve a fiatalok arra, hogy a sok öröm és boldogság mellet, amit egy gyermek hoz, mennyi természetes nehézséggel kell megküzdeniük. Ráadásul úgy, hogy sokan magukra maradnak, segítség nélkül. A komatál hagyománya szeretetteljes, erős és meghitt hagyomány volt: a kisbabás anyának és családjának több asszony segített, ételt vittek nekik, takarítottak, vigyáztak a többi gyermekre.

Nekem áldás volt, hogy anyu két hétig nekünk ajándékozta ezt, így én szülés után csak a kisfiammal és a családdá válásunkkal tudtam törődni. Feltöltő erő volt az is, hogy több család összejárt, együtt voltak, felnőttek, gyerekek, s így a terhek is eloszlottak.

Sokat dolgozom azon, hogy ezeket a dolgokat visszahozzam a közfelfogásba és segítsek meglátni, hogyan lehet a mai világban is megélni őket.

Talán egyetlen dologra érdemes vigyáznia a nagyszülőknek, rokonoknak: ne gondolják azt, egyedül ők tudják jól a dolgokat és csak úgy lehet jól csinálni, ahogyan ők teszik. Ne gondolják azt, hogy attól, hogy a fiatalok a gyermekeik, jogot formálhatnak arra, beleszóljanak az életükbe és megmondják, hogyan éljék azt.

Én úgy hiszem, a szeretet mindkét fél részéről az elfogadásról szól. Arról, hogy megengedem, mindenki legyen olyan, amilyen, és a jó dolgaira koncentrálok.

Végezetül kérlek meséld el, hogy mi is az a női kör pontosan? Milyen korúak vehetnek részt rajta?

Egy női kör célja, hogy létrehozzon egy olyan női közösséget, mely a régi idők sajátjaként beavató-, tudást és bölcsességet átadó, védő és feltöltő közegként működik. Egy olyan helyet, ahol a tagok megismerkedhetnek az archetípusokkal. A női lét állomásaival, a valódi intuícióval, ciklusokkal és körforgásokkal, az ősi női tudással, mely magában foglalja a vérmisztérium titkait, az életszakaszok örömeit és nehézségeit. Magában foglalja a valódi női szerepek és az álarcok nélküli önazonosság fontosságát. S azt, hogyan lehet ezt jól, másokat is gyarapítva élni a mindennapokban.

A Körben lehetőségünk nyílik arra is, hogy női témákról kötetlenül beszélgessünk, nevessünk, felszabadult pillanatokat élhessünk át. S ahogy mélyül utunk, fájdalmakat és sebeket gyógyítsunk. Különböző rítusok és kreatív együtt alkotás segítik majd önmagunk és női mivoltunk megismerésének rögös, mégis felemelő és felszabadító útját. Reményeim szerint ezzel a közösséggel elindíthatunk egy olyan folyamot, melynek eredményeképpen másképpen viszonyulunk majd nőiségünkhöz, mint ahogyan belénk sulykolták. S egy olyan generációt indítunk útjára, aki büszkén és mély bölcsességgel éli meg asszonyiságának minden szerepét.

Fontos megemlíteni, hogy a férfiakról is szó esik egy ilyen körben, hiszen nélkülük semmire sem mennénk a nőiségünkkel.

A körbe olyan lányok jöhetnek, akik már legalább egyszer menstruáltak, felső korhatár nincs.

Hol találhatnak meg téged a kismamák? Mely megyékben vagy elérhető számukra?

Jász-Nagykun Szolnok, Pest és Békés megye területén vagyok elérhető szüléskísérés szempontjából. Szülésfelkészítőként, tanácsadóként és lélekgyógyászként az ország egész területén dolgozom.

Köszönöm szépen Neked, jót beszélgettünk! Érdemes továbbgondolni amiket mondtál, erre kérek mindenkit…. 🙂

 

Amennyiben hasznosak lehetnek ismerőseidnek a cikkben található információk, köszönöm ha megosztod!