Szülés ma Magyarországon

Az utóbbi évtizedek magyar gyakorlata a szülészetben

 

Szülés napjainkban

/Szülés napjainkban/

A rendszerváltás előtt konzerválódni látszott, hogy Magyarországon csak kórházi szülés létezik. Más egyéb alternatívára nem volt törvényileg lehetőség.

Dr. Geréb Ágnes (szülész-nőgyógyász orvos) nevéhez fűződik, hogy elsőként az országban 1979-ben férjeket, apákat engedett be a szülőszobára. Vele szülhettek  az asszonyok egyéb pozícióban a “háton fekve kifeszített ” helyett pl; guggolva, négykézláb… stb.

Érdekes tény, hogy kimondottan nem volt tiltva a tervezett otthon szülés, de aki ezt kívánta igénybe venni, annak szembe kellett néznie azzal, hogy a hivatalokban és az utógondozásban komoly nehézségekbe fog ütközni. Elítélik, megbélyegzik, esetleg elutasítják a segítség nyújtást. Ebből fakadóan ezeket a szüléseket spontán otthoni szülésekként jelentették be. A doktornő több ízben is írt kérvényeket, együttműködési terveket a Szülészeti és Nőgyógyászati Szakmai Kollégiumnak, hogy változzon a helyzet az otthonszüléssel kapcsolatban, de mindig elutasító választ kapott. Létrehozta Domjánné Harsányi Katalinnal az Alternatal alapítványt illetve a Napvilág Születésházat, ami tulajdonképpen nem is volt az. Hivatalosan nem létezett, de a valóságban a kismamák, kispapák mégis megtalálták. 

Dr. Bálint Sándor a Szent Imre Kórház főorvosa pedig az otthonszülés a kórházban kivitelezésének úttörője. Aki intézményi keretek között próbálta 1985-től megvalósítani a gyengéd szülést. Olyan újításokat hozott, mint a csoportos foglalkozások keretében végzett relaxáció. 

“Tudniillik az asszonyok a szülés előtt tele vannak vélt vagy valós feszültségekkel – a hipnózisban megismerhették érzéseiket és azt a technikát is, hogy hogyan tegyenek ellene. ” 1

Az Ő munkássága alatt is bemehettek a kispapák, igaz csak éjjel kettő körül, illetve már az is előfordult, hogy születés után a babát az anyuka mellére tették. Főorvos Úr nyilatkozta, hogy egy kölni tanulmányút után bebizonyosodott számára, hogy kórházi körülmények között is járható út a vízben vagy a szülőszéken szülés, az ambuláns szülés, a gátmetszés egészen másként való bevezetése, a férjek természetes részvétele a szülésben.

Ez az új irányzat, amit tapasztalt, abból indult ki, hogy az asszony egészséges, s az orvosnak nem kell betegként kezelnie. “Mert az orvosok arra vannak kiképezve, hogy a betegséget keressék, továbbá az orvosi segítségnyújtás az injekció adásából, vágásból, varrásból és így tovább… áll. Aztán kiderült, hogy a segítségnyújtásnak, támogatásnak rengeteg egyéb emberi módja is van: az érintés, a közelség, az intimitás, a csend, a szolgálat, a másik emberre való figyelés.

“Ki kell mondani:  a szülés valójában mégiscsak a nők belső ügye!” 2

A MÁV Kórház szülészeti osztályán vezették be először Magyarországon a papás szülést, majd az ún. bababarát programot Dr. Marton István osztályvezető főorvos irányításával. A szülész-nőgyógyász orvosok többsége azért még ma is azon az állásponton van, hogy a szülés egy veszélyes, állandó orvosi felügyeletet (hüvelyi vagy CTG-s vizsgálatokat ) igénylő valami, aminek steril körülmények között kell történnie. 

Illetve, hogy a császármetszések számának növekedése egyenes arányban van azzal a ténnyel, hogy megjelentek a beteg emberek (kismama) mögött álló jogot képviselő személyek. Magyarán félnek az orvosok a műhiba-perektől, és ezt elkerülvén ha a veszélyeztetettségnek a  legkisebb mértéke is felmerül az anya vagy a baba részéről, akkor azonnal császármetszést alkalmaznak. Nyilatkozta ezt  dr. Szentirmay István osztályvezető-helyettes főorvos 1999-ben.

A bababarát kórház címet az az intézmény kaphatja meg, amelyik teljesíti a WHO  (Egészségügyi Világszervezet) 10 pontját.

Ezek az alábbiak:

1.  A szülészeti intézménynek rendelkeznie kell írásos szoptatási irányelvekkel, melyeket rendszeresen ismertetnek az egészségügyi dolgozókkal;
2.   Az osztály minden dolgozójának kapnia kell elegendő felvilágosítást az irányelvek gyakorlati alkalmazásához;
3.   A leendő anyákat tájékoztatni kell a szoptatás előnyeiről és módjairól;
4.   Az újszülöttek mellretételét már életük első órájában elő kell segíteni;
5.   Meg kell tanítani az anyákat a szoptatás technikájára;
6.   Anyatej helyett kizárólag orvosi javaslatra kaphatnak mást az újszülöttek;
7.   Rooming in szolgáltatást kell biztosítani;
8.   Bíztatni kell a kismamákat, hogy a baba igényei szerint szoptassanak;
9.   Anyacsoportok megalakulásához támogatást kell biztosítani.                        10. A szoptatott csecsemő nem kaphat cumit.

 

Többek között  a szülésznőknek szoptatási tréningen kell részt venniük. Születés után a babának a mama hasára kell kerülnie. Majd amíg az anyát ellátják az apuka kezében lehet az újszülött, ezt követően megtörténik az első mellretétel. De látjuk azt, hogy ha 1-1 ponton egyezik is a kórházi eljárás, attól még nem nevezhető az intézmény bababarát kórháznak. A cím elnyeréséhez az összes kritériumnak meg kell, hogy feleljen az intézmény.

Bababarát Kórházak ma (2016) Magyarországon:

Ajka Magyar Imre Kórház http://www.korhazajka.hu/
Budapest Fővárosi Önkormányzat Szent István és Szent László Kórház http://www.eszszk.hu/
Debrecen Debreceni Egyetem Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika http://www.dote.hu
Dombóvár Szent Lukács Kórház http://www.szlkorhaz.hu/
Eger Markhot Ferenc Kórház http://www.mfkh.hu/
Esztergom Vaszary Kolos Kórház http://www.vaszary.hu/
Győr Petz Aladár Megyei Oktató Kórház http://www.petz.gyor.hu/
Kazincbarcika Kazincbarcikai Kórház  http://www.barcikakorhaz.hu/
Kistarcsa Pest Megyei Flór Ferenc Kórház http://www.florhosp.hu/
Miskolc B.A.Z Megyei Kórház és Egyetemi Oktató Kórház https://www.bazmkorhaz.hu
Miskolc Miskolci Semmelweis Kórház és és Egyetemi Oktató Kórház http://www.misek.hu/
Ózd Almási Balogh Pál Kórház http://hosp.ozd.hu
Pécs PTE  ÁOK Klinikai Központ Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika http://aok.pte.hu
Salgótarján Szent Lázár  Kórház http://www.szlmk.hu
Siófok Siófoki Kórház Rendelőintézet http://www.siokorhaz.hu/
Székesfehérvár Fejér megyei Szent György Egyetemi Oktató Kórház http://www.fmkorhaz.hu/
Szolnok Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Hetényi Géza Kórház, Rendelőintézet http://www.hetenyikorhaz.hu/
Vác Jávorszky Ödön Kórház http://www.javorszky.hu/wordpress/
Zalaegerszeg Zala Megyei Kórház http://www.zmkorhaz.hu

1998 szeptemberében nyitotta meg kapuit az ország első magánkórháza, a Telki Magánkórház. Ezt akkoriban főleg külföldiek és a felső tízezer kismamái vették igénybe. Egy hüvelyi szülés 280 ezer Ft volt. A kórházban található hagyományos és alternatív szülőszoba is, ahol van franciaágy. Akár a nagyobb testvér is jelen lehet a szülésnél, itt a vajúdó kismama bármilyen pózban szülhet. 

A magyar kormány 2011-ben törvényileg szabályozta a kórházon kívüli szülészeti ellátást, innentől kezdve ez is szabadon választható. Rengeteg szülés körüli (várandós gondozás, csecsemő utógondozás, anyakönyvezés) tényezőnek kell még fejlődnie az országban, de elindult egy változás. Mert manapság az anyukák egészen fiatalon kezdenek tudatosan élni. Előre tudatosan megtervezik a várandósságot, magát a szülést és az azt követő időszakot is.

Szemelvények Farkas Éva – A születés újjászületése c. könyvből 

1 Otthon szülés a kórházban 76. oldal

2 Otthon szülés a kórházban 78. oldal

 

 

Amennyiben hasznosak lehetnek ismerőseidnek a cikkben található információk, köszönöm ha megosztod!