Az otthonszülés biztonsága

…És ha azt mondom: az otthonszülés biztonságosabb, mint a kórházi?…

 

A reset.me-n jelent meg a cikk, mely az amerikai szülészeti helyzetet veszi górcső alá globális eredményeket is felsorakoztatva, és melyből az alábbiakban szemezgetek. Számos tabudöntögető elemet tartalmaz, az eredeti cikk pedig tele van hivatkozásokkal. Így az ott állított tények megalapozottságának utána lehet járni.

Az amerikai kórházak szülészeti gyakorlata mutat hasonlóságokat a magyar rendszerrel, így az ott fellelt összefüggések megfontolásra érdemesek.

Vizsgáljuk meg a saját hiedelmeinket. A magyar szülészet által belénk sulykolt tényekként kezelt, a magyar kismamák számára kötelezettségként, elvárásként megjelenő kijelentéseket. És azoknak is érdemes utánanézni, hogy vajon mennyi ezeknek a valóságalapja, vannak-e olyan kutatási bizonyítékok, amelyek valóban alátámasztják azok szükségességét. Ha pedig nem találunk ilyet, esetleg merev elzárkózásba, falakba ütközünk kérdéseink feltevése során, gondolkodjunk el azon, hogy mikor járunk el helyesen: akkor, ha alávetjük magunkat egy protokollnak, vagy felelősséget vállalunk, és merünk nemet mondani arra, amely belülről jövő érzéseink szerint nem szolgálja  a javunkat.

Még  mielcsaládi szülés a jog tükrébenőtt összefoglalnám a cikket, nagyon fontosnak tartom leszögezni, hogy a baba és az anya (valós) érdeke egy! Nincs olyan, hogy ha az anya az otthonszülést preferálja, akkor várandósságával, szülésével kapcsolatban a születendő gyermeke ellen választana!

Az anya szükségleteit egyben a baba szükségleteiként kell kezelni, hisz ők egy egység.

És nektek, most épp babáitokat váró kismamáknak is legjobb meggyőződésetek mellett annak tudatában kell választanotok, hogy az egyben a babátok érdeke is!

A Farmról

Bár Amerikában is a szülések kis része történik csak otthon, ezek száma emelkedő tendenciát mutat. Érdemes megvizsgálni, hogy a tudományos kutatások mit találtak, amikor összevetették a kórházi és az otthonszülések adatait.

Amerikában több szülész doktornő is górcső alá vette saját hivatását. Szülésük során a kórház helyett saját otthonuk kényelmét, biztonságát választották bábai gondoskodás mellett.

Azt találták ugyanis, hogy kórházban nagy nehézségekbe ütközik ténylegesen megvalósítani egy természetes, beavatkozás-mentes szülést még akkor is, ha az anya egészséges, a várandósság problémamentes volt. 

Ina May Gaskin, a leghíresebb amerikai bába (Magyarországon több könyve elérhető, leghíresebb az Útmutató szüléshez) férjével és bábatársaival 1971-ben alapította meg Tennessee államban A Farmot. Amely beköltözhető kunyhókat biztosít a szülésük időpontjához közeledő anyák és általuk választott kísérőik számára, és itt történnek a szülések is bábai felügyelet mellett. 

A Farm kiemelkedő statisztikákkal büszkélkedhet. Ha egy kismama A Farmon kezdi meg a vajúdást, 95% esélye van rá, hogy ott is fejezi be. Mindössze 5% kerül kórházba,  a császármetszések aránya pedig kevesebb, mint 2%. Az USA-ban ez az arány 32,2, Magyarországon 37%. Természetesen a statisztikák összevetésénél figyelemmel kell lenni arra, hogy A Farmra nagyrészt egészséges kismamák érkeznek alacsony kockázattal, és elhatározásuk is a természetes szülésre irányul. Ezzel szemben a magas kockázatú várandós nők a kórházakban szülnek. Illetve azok is, akik ilyen-olyan oknál fogva császármetszéssel szeretnének szülni. De ez a kiigazítás is csak alig fogja mérsékelni A Farm elképesztő előnyét mind a magyar, mind az amerikai kórházi szülészetekkel szemben. Főleg, ha hozzátesszük, hogy A Farm bábái vállalják farfekvésű babák világra segítését, ikerszüléseket, harmincas éveik végén járó, illetve negyvenes kismamákat. Sőt magas kockázatúnak tekintett várandósságokat is!

A Farm esetében anyai halandóságról nem beszélhetünk. Minthogy egyetlen anyát sem vesztettek el a működésük megkezdése óta, és a csecsemőhalandóság is rendkívül alacsony. 

Erre tekintettel érdemes közelebbről megnézni, hogy mi lehet az a titok, amely egy kellemes nyaralási helyszínnek tűnő tanyát ilyen magasan a kórházi ellátás eredményei fölé helyez. S majd láthatjuk, hogy az otthonok tekintetében is hasonló szüléskimeneteleket találunk – amennyiben tervezett otthonszülésről beszélünk bábai gondoskodás mellett.

A Farm bábái mind lelkileg, mind testileg segítik az anyákat. Komoly szakmai tapasztalattal bírnak, melyet kiegészít, hogy rendkívül jó kapcsolatot ápolnak a környék orvosaival. Konzultálnak egymással, kölcsönösen tanulnak egymástól, és ha egy szülő nőnek kórházi ellátásra van szüksége, nem kell félniük attól, hogy bevigyék – nem kell semmiféle megtorlástól tartaniuk.

Globális kitekintő

Hollandiában a szülések 20%-a történik otthon. Ott azoknak a nőknek, akik kórházban akarnak szülni, és erre nincs egészségügyi indokuk – bár ott is, akárcsak nálunk, általános egészségbiztosítási rendszer működik – meg kell fizetniük a kórházi szülés többletköltségét. Mert ők nem szeretnek pazarolni.

A kórházi, orvosi ellátást azoknak tartják fenn, akiknek valóban szükségük van rá.

Azt hiszem, különösen az egészségügy mai helyzetét tekintve, a Hollandiához képest szerényebb anyagi lehetőségekkel bíró Magyarországon is érdemes ezen elgondolkodni. Hiszen nálunk a kórházi szülés ingyenes, míg azokat a kismamákat, akik kórházon kívül akarnak szülni, jogszabály azzal “bünteti”, hogy szülésük teljes költségét (jelenleg 180 ezer Ft-ot) kötelesek viselni.

A világ több országában végeztek szélesspektrumú kutatásokat, amelyek mind arra az eredményre jutottak, hogy a tervezett otthonszülés ugyanolyan biztonságos, vagy biztonságosabb(!), mint a kórházi szülés. A legfrissebb amerikai vizsgálat, mely közel 17 ezer amerikai otthonszülést dolgozott fel, hasonló eredményeket mutatott, mint amilyenekkel A Farm büszkélkedhet.

A tervezett otthonszülések 94%-a természetes úton történt, igen alacsony, kevesebb, mint 5% az orvosi beavatkozás aránya (oxitocin, epidurális érzéstelenítés), és mind a babák, mind az anyák szempontjából kiemelkedő eredményekre jutottak. Mindemellett a magasabb kockázatú várandósságok esetében magasabb volt a magzati halálozás aránya, de annak kockázata, hogy egy baba a szülés során meghaljon, így is alacsony volt.

Egy közel 150 ezer szülést vizsgáló holland kutatás pedig arra jutott, hogy kórházi szüléseknél kétszer annyi súlyos komplikáció lépett fel, mint otthon!

Amerikai orvosi egyetemi kutatók vizsgálatuk során azt találták, hogy Amerikában az orvosi műhiba a harmadik vezető halálozási ok. Kimutatták, hogy egyes, a szüléssel összefüggő beavatkozások veszélyeztetik az anyákat és a magzatokat, és halálhoz is vezethetnek. Ilyenek: a mesterséges szülésindítással összefüggő, indikáción túli misoprostol (Cytotec) alkalmazása, a nagy dózisú mesterséges oxitocin, a szükségtelen császármetszések és a műtéti szülésbefejezések komplikációi.

Dr. Jennifer Lang szülész doktornő önmaga számára az otthonszülést választotta bábai felügyelet mellett. Saját munkáját megfigyelve azt találta, hogy a kórházak rutinként olyan dolgokat tesznek a nőkkel, amelyek nemcsak szükségtelenek, de ártalmasak is.

Kifogásolja a folyamatos magzatmegfigyelést, amely a császármetszések számának emelkedéséhez vezetett, de nem mutatható ki, hogy a babák javát szolgálná. Az evés-ivás megtiltását a vajúdó nők számára – ez dehidratáltsághoz, alacsony vércukorszinthez és érzelmi stresszhez vezet. Az ismételt hüvelyi vizsgálatokat – ezek indokoltsága kérdéses, ezzel szemben a hüvelybe kórházi baktériumok juthatnak.Illetve annak megtiltását, hogy a vajúdó nők szabadon mozogjanak – ez fájdalmasabbá, elhúzódóbbá, és nehezebbé teszi a szülést. Ugyancsak károsnak tartja a háton fekve szülés megkövetelését (ún. kőmetsző pozíció), amely a hüvelyi szülést sokkal nehezebbé teszi. Mivel a gravitáció ellene dolgozik, a medencecsont pedig szűkebb, mint állva, vagy négykézláb.

Ám szülés során, főleg támogató nélkül nehéz a nőnek tartani magát ahhoz, amit szeretne. Mert kórházban nem ő, hanem az orvos van hazai pályán. És minden csapatjátékos sportoló tudja, hogy otthon könnyebb játszani, mint idegenben.

Ugyancsak vizsgálták a császármetszés utáni hüvelyi szülés kérdését. Magyarországon az intézményen kívüli szülésről szóló jogszabály a császármetszésen átesett kismamáknak az otthonszülést nem teszi lehetővé. És az amerikai szülészek és nőgyógyászok kollégiuma sem javasolja. Ezzel kapcsolatosan is történtek kutatások, amelyek azt találták, hogy az ismételten császármetszésen átesett nők nagyobb eséllyel szenvednek méhrepedést. Ugyanakkor azt is találták,  hogy nagyon alacsony ezen esetek száma, és a császármetszésen átesett, később otthonszülést választó nők 87%-ban egészségesen, komplikációktól mentesen szülték meg gyermeküket. 

Nehéz nyugodtan taglalni a szüléssel kapcsolatos visszásságokat, hiszen ezek az anyák számára nagy traumákat okoznak. Ezt én magam is tapasztaltam a saját bőrömön. De ami ennél is fájdalmasabb, az az, hogy ezek a károk a babákra is nagyon komoly, akár egész életüket befolyásoló káros hatásokkal bírnak! Dr. Geréb Ágnes törvénysértéseit ízekre szedte az ügyészség, a szakértők, a bíróság.

De azok a vékonyka hangok, amelyek elmondanák azt a tengernyi sérelmet, hogy a kórházakban mik történtek nem egy-két esetben, hanem rendszeresen, csak mostanában kezdenek megszólalni, teret kapni.

A magam részéről azt tartanám kívánatosnak, hogy a bábaság kapja vissza jól megérdemelt, koronázatlan királynői szerepét a kórházak mellett. Alakuljon ki a kölcsönös, konstruktív együttműködés a szülészetekkel, ahogy az Amerikában, A Farm esetében meg tudott valósulni.

A kismamákkal dolgozó szakemberek munkája irányuljon valóban arra, amire létrejött. Arra, hogy segítő kezet nyújtsanak az anyává váló nők számára. Majd valóban, megalapozottan szolgálja az épp megszülető nemzedék legmagasabb rendű érdekeit. 

 

Amennyiben hasznosak lehetnek ismerőseidnek a cikkben található információk, köszönöm ha megosztod!

Szerző: Hoksári Éva

Forrás: http://reset.me/story/what-if-home-birth-is-actually-safer-than-hospital-birth/