Másállapotot 2016

 

 

Elindult a változás….. Akarják anyukák, apukák és azon szülés körüli segítők akiknek a születés családot összekovácsoló esemény…

 

 

roses2

Ettől a logótól harsogott a facebook márciusban…. Nők, anyák tucatjai cserélték le profilképeiket erre a rózsára. Miért?

Mert vagy ők maguk, vagy közeli hozzátartozójuk élt át valamilyen kórházi traumát szülés közben, vagy azért, hogy változzon a helyzet e tekintetben Magyarországon. Mert, hogy nem jó a helyzet.

A mozgalom szülőanyjaival, Keszler Vikivel és Fazakas Pálmával beszélgettem…

Hogyan szerveződött a csoport és kik a vezetői?

F.P.: A csoport tagjai közül többen már ismertük egymást korábbról, de nem dolgoztunk még együtt. A Születésház Egyesület EMMA-műhelyein találkoztunk újra-és újra az elmúlt évben, és fűztük szorosabbra a szálainkat. Ott fogalmazódott meg bennünk az ötlet, hogy csináljunk valamit együtt.  A szervezők egy része a szülés, születés témáival munkája során is találkozott, találkozik, de többen vannak köztünk, akik a saját anyává válásuk, szülésük kapcsán megélt élmények miatt döntöttek úgy, hogy tenni szeretnének a változásért.

A műhelyek közül a traumatikus szülésélményhez kapcsolódó témák iránt annyira nagy volt az érdeklődés, túljelentkezés, hogy már ez is mutatta, hogy rengeteg az érintett, és elértük a kritikus tömeget.

K.V.: Láttuk, hogy nem vagyunk egyedül, rengeteg ember van, aki akár az utcára is menne, tüntetne, aki hallatni akarja a hangját. Ez egy valódi, alulról jövő kezdeményezés, nagyjából 25-en szerveztük az eddigi kampányt, nincsenek vezetők, önkéntesen végezzük ezt a tevékenységet, amennyire a családjaink, munkánk, egyéb tevékenységeink engedik.

 Mesélnél pár mondatban az EMMA-műhelyeiről?

F.P.: Az elmúlt év során 10 ingyenes EMMA Műhely került megrendezésre az EMMA (Születésház Egyesület) szervezésében. Minden egyes műhelyen más, a szüléshez, születéshez, nőkhöz kapcsolódó témáról beszélgethettek a résztvevők, és emellett megtapasztalhatták a közös erőt, és azt, hogy milyen jó egy olyan hely, ahol elfogadják, meghallgatják, támogatják őket, és ők is egymást.”

Az EMMA Műhelyek célja olyan biztonságos tér létrehozása volt, ahol a nők történetei, gondolatai kimondhatóak és érvényesek, ahol senki sem vonja kétségbe és kérdőjelezi meg őket.

F.P.: Ahhoz, hogy közvetíteni és felerősíteni tudjuk a nők, az anyák hangját, fontos, hogy ne szakadjunk el az általuk megélt valóságtól. A műhelyek mindezekre adtak / adnak lehetőséget mindannyiunknak.

Milyen csoport pontosan a Rózsák Forradalma? kislany1

K.V.: A Roses Revolution egy két évvel ezelőtt indított spanyol kezdeményezés, melyet Jesusa Ricoy Olariaga indított. A közösségi oldalakon terjedt a felhívás, hogy a nők, akik valaha szülészeti erőszakot éltek át, vigyenek egy szál rózsát arra szülészetre, ahol a méltatlanság történt. A nők elleni erőszak megszüntetésének november 25-i világnapja adta az apropóját ennek az akciónak.

Mostanra ez nemzetközi mozgalommá nőtte ki magát, és itthon is gyűjtöttek történeteket lelkes önkéntesek november 25-én, ehhez kapcsolódtunk mi idén márciusban. #masallapotot2016 hashtaggel kezdtük gyűjteni a történeteket, üzeneteket, mert valóban hiszünk abban, hogy

Minden szülés számít és mindenki története fontos!

Március óta folyamatosan érkeznek a történetek, melyek zömében nehéz élményekről szólnak, de szerencsére kaptunk pozitív visszajelzést is. Ennek azért örülünk, mert valóban azt gondoljuk, hogy a szülésnél minden mozdulat és kimondott szó számít. Sebeket is ejthetnek, de csodákat is tehetnek azok, akik jelen vannak egy-egy szülő nő mellett.

Hány helyszínen volt a séta március 20-án?

K.V.: Budapesten, Szegeden, Székesfehérváron volt séta, Debrecenben pedig egy beszélgetést tartottak az ottani szervezők. Többen jelezték azóta is, hogy szívesen szerveznének hasonló megmozdulást, és számunkra nagyon fontos, hogy ne csak Budapestről szóljon a kezdeményezésünk.

Az volt a cél, hogy felfigyeljenek Rátok. Sokkolta a közönséget a kórházi ágy? ágy1

K.V.: Az volt a célunk, hogy ne csak magunk között beszélgessünk arról, hogy baj van. Ebben már sokszor volt részünk. Az volt a célunk,  hogy a sajtó nyilvánossága is felfigyeljen a nők hangjára. Azt gondoljuk, hogy ez sikerült. Azt nem tudjuk, hogy sokkolt-e bárkit is a szülőágy. Valószínűsíthető, hogy a média szülésábrázolása miatt annyira alapvetés lett, hogy így szokás szülni, hogy aki nem érintett személyesen, annak nincs semmi megdöbbentő egy szülőágy látványában. Akik személyesen érintettek, azok sírva vitték oda a rózsáikat. Nekik ez talán nem sokkot okozott, hanem remélhetőleg egy régebbi sokk feloldását, vagy legalább egy lépést a feloldás felé vezető úton.

Mit vártatok a megmozdulástól, és mi lett az eredménye?

K.V.: Azt tudtuk, hogy össze akarunk gyűlni, szeretnénk együtt kiállni, és azt kiáltani, hogy ez így senkinek sem jó. Nem tudtuk, hogy jön-e velünk majd valaki, és nagyon örültünk, hogy végül ennyien csatlakoztak. Végtelenül hálásak vagyunk ezért, és nagyon büszkék vagyunk a sok nőre, férfira, szakemberre, aki vállalta, hogy jelen van, és aki vállalta, hogy megosztja a történetét. A visszajelzések alapján az egyik eredményünk az lett, hogy sokan tettek egy újabb lépést a gyógyulás felé. Tudjuk, hogy sokan kaptak kedvet, hogy beszélgessenek egymással, velünk a jövő hasonló eseményeiről, megmozdulásairól. Több cikk, rádiófelvétel is készült, és többen megkerestek bennünket, hogy segítsük a javaslatainkkal a változások előkészítését.

Sok-sok szüléstörténet érkezett hozzátok. Mi a tervetek velük?

K.V.: A legfőbb tervünk már teljesült. Megtörtük a csendet, mert rengetegen küldtek történetet. Most számunkra az a legfontosabb, hogy a Rózsák forradalma ne hagyja abba a történetek, üzenetek gyűjtését és közreadását. Folyamatosan szeretnénk helyet és lehetőséget biztosítani a rendszerrel kapcsolatos visszajelzésre, akár pozitív, akár negatív a tartalom. Úgy látjuk, hogy nagy az igény a nehéz élmények letételére, megosztására, sokan írták, hogy ez a sebek begyógyításában is fontos lépés volt számukra. Fontos nekünk, hogy megmaradjon ez a hely, ahol senki sem vonja kétségbe azt, amit átélt egy-egy nő, vagy épp férfi a szülészeti ellátásban. Nem ítélkezünk, nem kisebbítjük az élményt, meghallgatjuk egymást.

Természetesen vannak nyitott kérdések. Meg kell fontolnunk, mit kezdhetünk a hozzánk érkezett nevekkel, hogyan támogathatjuk az érintetteket abban, hogy a visszajelzés, panasz eljusson a címzettekhez. Szeretnénk, ha a történetekkel, üzenetekkel, a nyilvánossággal, amit kaptunk, tehetnénk azért, hogy össztársadalmi összefogás jöjjön létre. Ezért elmegyünk, ahova tudunk, és tolmácsoljuk a nők üzeneteit. Konferenciákon, fesztiválokon, bárhol, ahol nyitottak arra, hogy teret és lehetőséget biztosítsanak nekünk a megszólalásra, megjelenésre, az üzenetek kiállítására.

Van-e valamilyen konkrét terv a megmozdulásokon kívül, hogy hogyan lehet változást elérni? Gondolok itt pl. beadványokra, törvény módosításra.

K.V.: Az anyákat, a családokat, a szolgáltatás igénybe vevőit képviseljük. Vannak javaslataink, melyek egy részét a kiáltványunk is tartalmazza. Ismerjük a nemzetközi jó gyakorlatokat, de alapvetően nem a mi feladatunk, hogy a problémákra a megoldásokat kidolgozzuk. A stratégiánk még alakulóban van, de fontos nekünk, hogy a szakmával is élő kapcsolatunk legyen, hogy akár pici változásokkal, de elkezdődjön a pozitív átalakulás. Jelenleg törvénymódosítások beadásában mi nem gondolkozunk, de akiknek ez a dolga, azoknak  a nők hangját felerősítve szeretnénk jelezni, hogy itt az idő a cselekvésre. Úgy láttuk, hogy sokan próbálták javítani az egészségügyi szolgáltatások minőségét az elmúlt években, de azt tapasztaltuk, hogy ezek a változtatások nem mindig találkoztak a nők preferenciáival.

Mi tehetünk azért, hogy a felek, a szolgáltatás igénybe vevői és nyújtói jobban  megértsék, meghallják egymást.

Több pont van, ahol szemléletváltással, akár pénz nélkül is lehetne pozitív változást elérni, szinte azonnal, és ez nagyban növelné a szülészeti ellátást igénybe vevők elégedettségét, és hozzájárulna az optimális életkezdethez, a szülővé, családdá válás eseményének örömteliségéhez, és a hosszú távú testi-lelki egészséghez.

 

eloszor3

 félek3

ratenni3 

 

 

ű

 

roses ffi