Dr. Pop Andrea interaktív előadása

 

 A szolnoki Születés Hete rendezvény keretén belül több interaktív előadáson vehettek részt az érdeklődők.

“Szép szülésélmény a kórházban” címmel Dr. Pop Andrea szülész-nőgyógyász szakorvos mutatta be  a Szent István kórházat, amely az egyetlen bababarát kórház a fővárosban.

Szent István Kórház

A doktornő elmondta, hogy a kórházban mi az általános gyakorlat a vajúdás, a szülés, a gyermekágy tekintetében. A kórházban a szüléseknél inkább arra törekszenek, hogy kísérjék, mint vezessék. Támogatják, hogy az anyukák átéljék, megéljék a szülés különböző szakaszait, időt és teret hagyva nekik az elmélyülésre, befelé fordulásra.

Ezt a kórházat, illetve a doktornőt általában ajánlás útján választják a várandós párok. Szájról szájra terjed a híre, hogy itt lehet másképpen is… 

“De ez nem utazási iroda, nem szülési csomagokat választunk, hanem adódhatnak helyzetek amelyek mást eredményeznek, mint amit a párok elterveztek.”

Elmondta a doktornő, hogy jó a szülési terv és célszerű, ha az anyukáknak van elképzelésük arról, hogyan kívánják világra hozni a babáikat. De nem szabad foggal-körömmel ahhoz ragaszkodni. Megfelelően rugalmas hozzáállással a nehéz és hosszú szülés is tud fantasztikus élmény lenni.

Ebben az orvos-páciens kapcsolatban legfontosabb a bizalom. Ő úgy látja, hogy “megtalálja a zsák a foltját”. Azaz az anyuka a neki passzoló orvost választja – elsősorban az ajánlások alapján. Ezáltal közel hasonló habitusú, életfelfogású párosok születnek, melyben gördülékenyen tudnak egymással együttműködni anyuka, apuka és a születést kísérő orvos, szülésznő. Hiszen kell az orvos, szülésznő részéről a ráhangolódás, de kell a vajúdó kismama felől is az együttműködés.

Elhangzott az is, hogy a szüléssel kapcsolatos fórumokat érdemes “szelektálva” olvasni, hiszen ott többnyire olyan anyukák osztják meg a tapasztalataikat, akik valamilyen traumát éltek át szülés közben vagy után. Rémtörténeteket olvasva óhatatlanul beleköltözik az emberbe egy félelem, melyet nagyon nehéz az éppen szülést kísérő orvosnak tompítania, kezelnie, amennyiben ez a szülőszobai körülmények között “bekapcsol”. Továbbá elhangzott az is, hogy 

“a szülőszoba egy ösztönterep.”

Ami azt jelenti, hogy az anyukának bármilyen jellegű lelki fájdalma, traumái, a családban esetleges nehéz szülésről szerzett információk, tudat alatt elfojtott dolgok, esetleges párkapcsolati problémák negatívan befolyásolhatják a szülés menetét. Ezért törekszik arra a doktornő, hogy ezeket előre átbeszélje a kismamával. Feltérképezze őket, annak érdekében, hogy  szülés közben, adott esetben megfelelően tudjon segíteni. Tehát minden esetben ez egy bizalmi kapcsolat kell hogy legyen.

A szülőszobán a párok tájékoztatást kapnak arról, hogy éppen hol tart a szülés, mi a legoptimálisabb pozíció. Amennyiben beavatkozásra van szükség, annak mi az indoka és a célja. A korábban rutinszerűen alkalmazott oxitocin infúzió tekintetében is van változás. Törekszenek rá, hogy tényleg csak indokolt esetben használják. Szabad mozgástere van az anyukának, nincs ágyhoz kötöttség. Az anyukák vajúdás és szülés közben használhatják a fürdőkádat, lehetőség van az aromaterápia és homeopátia alkalmazására. Illetve a dúla jelenlétére. Elhangzott, hogy  az orvosok és/vagy a szülésznők részéről, akik nincsenek tisztában a dúlaság fogalmával felmerülhet egyfajta „kompetenciaharc” a dúlák felé. Ebben a kórházban a dúlás szüléskísérésnek lehetőséget biztosítanak.

Egy anyuka, aki ott szült, elmondta, hogy olyan dolgokra figyeltek ebben a kórházban, amit máshol nem tapasztalt. Pl. nem kapcsolták fel a fényeket, félhomályban vajúdhatott és szülhetett, a babáját szülés után nem vitték el, hanem vele maradhatott, azonnal mellre tehette.

“Sok dologban kedvező lenne a szemléletváltás. Az orvosokat elsősorban a patológiára képezték ki, arra, hogy ha valami elromlott, akkor meg kell javítani. A békés, nyugodt szüléskísérés kisebb hangsúlyt kap az egyetemi/szakorvosi képzés során”.

Megemlítette a doktornő, hogy  kollégáival törekszenek arra, hogy azzal a tudással, amit megszereztek, éljenek, és nem pedig visszaéljenek… Igenis alkalmazzák a korszerű orvostudomány vívmányait. Amennyiben a helyzet úgy kívánja, kötnek be infúziót, repesztenek burkot, vagy alkalmaznak epidurális érzéstelenítést, császármetszést vacuumot. Törekednek a gátvédelemre, de ehhez több tényező együttállása szükséges. A kismama maximális együttműködése, valamint elengedhetetlen, hogy a magzat jó állapotáról megbizonyosodjanak, ti.a gátvédelem a kitolási szakot meghosszabbíthatja. 

….Egy jelenlévő kedves dúla elmondta, hogy a helyi gyakorlat nagyon más. Pedig a JNSZ Megyei Hetényi Géza Kórház is Bababarát kórház. Több anyuka is megerősítette, hogy itt a legritkább esetben tájékoztatják az orvosok a szülő nőket a történésekről: az alkalmazott gyógyszerekről, azok indikációjáról, illetve azok mellékhatásairól. Arról beszéltek, hogy az anyukáknak itt nincs választási lehetőségük, kész tények elé vannak állítva…Illetve, hogy a szülés egy olyan érzékeny és intim dolog egy nő életében, amikor tele vannak kérdésekkel, félelmekkel és bíznak a „rendszerben” amelyre rábízzák magukat és a babáikat. De úgy érzik, hogy ezzel itt visszaélnek….

Pedig ez a cím nem állandó, hiszen 3 évente felülvizsgálják, hogy az adott intézmény jogosult-e a továbbiakban is a bababarát címre. Amennyiben az anyukák részéről nem érkezik visszajelzés, építő kritika, akkor semmi sem zárja ki, hogy a kórház tovább viselje a címet.

Szintén egy másik anyuka elmondásából derült ki, hogy a Szent István Kórházban azt tartotta nagyon sokra szülése alkalmával, hogy az őt kísérő személyzet nem befolyásolta, milyen pózokat vegyen fel. A vizsgálatokat is hozzá igazították, az orvos akár négykézlábra is ereszkedett. 

Összegezve a fentieket, mindenképpen érdemes a szülés előtt tájékozódnunk. Időben felvenni a kapcsolatot a választott orvossal, szülésznővel, dúlával annak érdekében, hogy megismerhessük egymást, a segítők szülési gyakorlatát. Azért, hogy feltehessük kérdéseinket, elmondhassuk esetleges félelmeinket, hogy tisztában legyünk a szülés menetével, megismerjük testünket, annak jelzéseit, és hogy egy “profi” csapattá alakulva olyan szülésélményben legyen részünk amit elképzeltünk magunknak.

2016, Születés Hete, Szolnok

Fénykép: http://www.eszszk.hu/korhazunkrol/galeria/

 

Amennyiben hasznosak lehetnek ismerőseidnek a cikkben található információk, köszönöm ha megosztod!