Bevállalós apukák a szülésre felkészülésben

 Apukákkal szülünk

 

Miért jobb otthon?

Munkám során egyre több bevállalós apukával találkozok, ami manapság már nem számít annyira ritkaságnak mint 10-15 évvel ezelőtt. Szinte mindenhol elérhető a kórházak által szervezett szülésfelkészítő tréning, melyen az apukák is részt vehetnek.

Mit kaphatunk a kórházi felkészítés során?

 • útmutatást egy mini protokollhoz
 •  megismerhetjük az útvonalat merre kell mennünk ha itt a nagy nap
 • bepillantást a szülőszobára 
 • megismerjük mit vehetünk igénybe ( medence, labda, bordásfal stb.)
 • segítséget arra vonatkozólag, hogy mit kell majd tennünk
 • illetve, hogy az apuka mit tehet, mit nem, hogyan és miben segíthet nekünk
 • emlékeztetnek, hogy a szükséges papírok nálunk legyenek, illetve, hogy a baba-mama csomagot előre készítsük be

 

Ha kórházban szülnénk OTTHONOS körülmények között (Tájékozódjunk időben, hogy milyen mértékben kivitelezhető ez az adott intézményben. Vizsgáljuk meg mennyire esik egybe az ottani protokoll azzal amire vágyunk.) akkor (is) érdemes segítőket fogadnunk magunk mellé, hiszen ők nem csak az adott pillanatban segítenek majd nekünk, hanem a várandósság alatti felkészülésben is.  

 

Amit a DÚLÁK tehetnek érted/ értetek: ( a teljesség igénye nélkül, hiszen ez szakemberenként változó)

 • segít megvilágítani a testi folyamataidat, hogy jobban megértsd és elfogadd azokat

 • megismerheted a lelki változásaidat, mi, miért és hogyan szolgál Téged

 • beszélgettek a természetes szülésről, a szülési fájdalomról, annak elfogadásáról. Arról, hogy milyen természetes fájdalomcsillapítókat alkalmazhattok

 • Ismerteti a vajúdás és a szülés szakaszait, ezek jellemzőit, hogy pontosan tudd mi történik

 • beszélgettek a második, harmadik, többedik babánál az ezt megelőző szülésekről

 • megismerheted mi az apák pontos szerepe a vajúdás, szülés alatt

 • különböző pozíciókat mutat, amiből majd ki tudod válogatni a számodra leginkább szimpatikusakat

 • a szülés körüli segítők (orvos, nővér, szülésznő, dúla) feladatait és kompetenciáit ismerteti

 • bármilyen kérdésedre tabuk nélkül pontosan válaszol

 

virágos rét

 

De ne menjünk el szó nélkül amellett sem, hogy ezeket az információkat, tudást akkor tudja egy leendő apuka is megélni, kivitelezni, hogyha a “háttértár” rendben van.

Mit jelent ez?

Azt jelenti, hogy egy apás szülést csak akkor fog ő is szívből akarni ha nincs olyan rejtett félelme, hozott mintája vagy rossz korábbi tapasztalata ami ebben meggátolja. Amennyiben van, akkor esetleg teljesíti azt amit Te szeretnél, részt vesz a szülésen, de nem benne. Hosszú távon pedig csak úgy gyümölcsöző a kapcsolat, ha egy az irány és önszántunkból tudunk teljes egyetértésben létezni.

Abban az esetben is érdemes az apukának bepillantást nyernie a lelkébe ha nincsen ellenérzése az együtt szüléssel kapcsolatban, hiszen számos dolgot átírhat a mélyben még a várandósságod idején.

Amire gondolok itt:

 • mit jelent számára apává válni, mi a családi mintája erre
 • véleménye szerint mi az apa feladata egy családban
 • mit vár el ő magától és szerinte tőle mit várnak el
 • félelmei lehetnek magával a szüléssel kapcsolatban 
 • aggódhat érted és a babáért
 • kirekesztettnek érezheti magát amiatt, hogy nincs közvetlen folyamatos testi kapcsolatban gyermekével
 • vagy csak egyszerűen az ő családjában a szülés kizárólag a nőkre tartozik

 

Még számos más kérdés felmerülhet az apukában ami egyénenként változó és problémát okozhat. Ezek megjelenhetnek bármilyen szinten ( alap, genetikai, történelmi és lelki szinten) Elég ha a négyből egy szinten jelen van egy blokk akkor az már gátja lehet annak amit tudatosan szeretnénk. 

Különbözőek vagyunk. A kismamákkal való munkák során, de a közvetlen családomban is tapasztaltam mennyire különböző módon reagálják le a férfiak azt, hogy van lelkünk és azzal foglalkozni kell. Van aki szívesen részt vesz már a felkészülésben is, izgalommal tölti el, hogy VÉGRE Ő is tehet valamit. De persze számos apuka gondolja úgy is, hogy neki nincsen dolga a lelki részével. Mindkettő vélemény rendben van! 

De tudnunk kell azt is, hogy a lelki részünk, az érzéseink, a gondolataink mind mind a tudatalattinkkal van kapcsolatban. Az ott lévő hitrendszereink képezik a felszínen a meggyőződéseinket, amit sokszor saját magunkkal azonosítunk. Tévesen. Mert abban helyet foglal számos “ránk ragadt” meggyőződés is ami alapvetően, eredendően nem is tőlünk származik. Természetesen amíg ennek nem vagyunk tudatásban addig nem is tudunk változtatni rajta. 

Azt gondolom, ha az ember önmagába néz, őszinte magához, hajlandó más aspektusból is megvizsgálni az addigi nézeteit, mer elkezdeni változtatni, akkor az apró pici lépések is hozhatnak hatalmas változásokat!

Erre számos példám van. Például:

Amennyiben a kettőtök (apa-anya) közötti kommunikáció sem zökkenőmentes akkor arra is van megoldás. Megnézhetjük azt, benned mit okoz, milyen érzéseket kelt a párod véleménye. Azt, hogy mi a gátja annak, hogy őszintén tudjatok egymásra figyelni, őszintén tudjatok mindenről beszélni. Ha ezek a gátak eltűnnek az nem csak a várandósság, szülés körüli időszakot könnyíti meg, hanem egész életünkben profitálhatunk belőle. 

A várandósság, szülés körüli változások amiket a konzultációkon érünk el, nem csak arra az időszakra korlátozódnak, azokat tovább visszük magunkkal. Pontosabban amikor kidolgozunk egy témát (megoldunk egy problémát) az számos más életterületre is pozitív hatással van. 

Számomra is minden konzultációs alkalom egy izgalmas élmény, mindig rácsodálkozok a nagyszerűségére és a hatásaira!

Amennyiben ki szeretnéd próbálni

Családi ülések alkalmával pedig párhuzamosan tudtok haladni a felkészülésben, ki-ki a saját tudatalatti hitrendszereit megdolgozva.

itt bővebben

 

Amennyiben hasznosak lehetnek ismerőseidnek a cikkben található információk, köszönöm ha megosztod!