Bababarát, anyabarát

Bababarát, anyabarát

WHO logo

 

Öntsünk tiszta vizet a pohárba. Ismerkedjünk meg két kifejezéssel; bababarát  kórház/ szülészet és anyabarát ellátás. Mit jelentenek ezek? A kettő nem ugyanaz? Mi a különbség?

Lássuk…..

 

A bababarát (= szoptatást támogató) kórház kezdeményezést  az Egészségügyi Világszervezet (WHO) az UNICEF-fel közösen indította el 1991-ben, felismerve azt, hogy a szoptatás későbbi kimenetelére jelentős befolyással van az, hogy mi történik a kórházban a szülést követően. Ennek  célja, hogy a szoptatást normaként fogadja el, ezáltal minden újszülött számára megadja a legjobb életkezdet lehetőségét.

A bababarát kórház címért meg kell dolgoznia az egészségügyi intézménynek.

Az kaphatja meg, amelyik teljesíti a WHO alábbi 10 pontját:

1.  A szülészeti intézménynek rendelkeznie kell írásos szoptatási irányelvekkel, melyeket rendszeresen ismertetnek az egészségügyi dolgozókkal;
2.   Az osztály minden dolgozójának kapnia kell elegendő felvilágosítást az irányelvek gyakorlati alkalmazásához;
3.   A leendő anyákat tájékoztatni kell a szoptatás előnyeiről és módjairól;
4.   Az újszülöttek mellretételét már életük első órájában elő kell segíteni;
5.   Meg kell tanítani az anyákat a szoptatás technikájára;
6.   Anyatej helyett kizárólag orvosi javaslatra kaphatnak mást az újszülöttek;
7.   Rooming in szolgáltatást kell biztosítani;
8.   Bíztatni kell a kismamákat, hogy a baba igényei szerint szoptassanak;
9.   Anyacsoportok megalakulásához támogatást kell biztosítani.                    

10. A szoptatott csecsemő nem kaphat cumit.

 

Ha igazi bababarát kórházból térsz haza akkor bízol magában, ismered a szoptatás optimális menetét, tudod mire számíthatsz és azt is, hogy ha nehézségeid támadnak kihez fordulhatsz segítségért. Bízol magában, hogy gondozni és táplálni tudod gyermekedet, tudod és érzed, hogy a szoptatás mekkora öröm és kötelék közted és a babád között.

A Bababarát Kórházi cím nem technikai felszereltség vagy az anyagiak függvénye, hanem inkább hozzáállás és szemléletmód kérdése.

Az anyabarát minősítés az ettől eggyel magasabb szint, feltétele a bababarát minősítés. Itt a hangsúly azon van, hogy a vajúdás és a szülés az anya szempontjából a lehető legjobb legyen. Itt kerülik pl. a fájdalommal járó felesleges vizsgálatokat ( amnioszkópia= magzatvíz tisztaságának ellenőrzése), nem erőltetik a folyamatos monitorozást, szabad mozgásteret biztosítanak. Továbbá nem tilos a vajúdás alatt ételt, italt fogyasztani, szabadon választható és variálható a szülési pozíció. A babát azonnal az anyuka mellére helyezik. Választható az ambuláns szülés is, ami azt jelenti, hogy a baba világra jövetele után amennyiben mindketten egészségesek és minden rendben van pár óra múlva (Magyarországon ez magánkórházban 24 óra) mindketten hazamehetnek. 

A természetes szülés kerül előtérbe és a vajúdási idő alatt és a szülőszobán is figyelembe veszik a kismama óhajait, és amennyiben az ő és magzata állapota megengedi, kéréseit maximálisan teljesítik. 

Magyarországon ilyen egészségügyi intézmény jelenleg sajnos nincsen, a PTE ÁOK Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikája törekszik rá, hogy megkapja ezt a címet. 

Legyen elképzelésed arra vonatkozólag, hogy mit és hogyan szeretnél. Nem lehetetlen kórházban “jól” szülnöd Magyarországon, de kicsit több utánajárás. Merj kérdezni a segítőktől, a védőnőktől, orvosoktól, már szült anyukáktól! Nincsen ROSSZ kérdés! Nincsen szégyellnivaló kérdés! Ha adott esetben nem a számodra megfelelő választ kapod akkor se keseredj el, az csupán annyit jelent, hogy az illető nem a Te embered, keress bátran tovább! 

Tudd azt, hogy szabad akarnod bárhogyan is!

Tudd azt, hogy jól csinálod! Nem ronthatod el, ha a szíved irányít! 

Legyél megengedő a pároddal, a babáddal és bízz magadban!  Bízz magadban és akkor meg fogod találni a helyet, a segítőidet és olyan élmény lesz a szülés/születés amilyet megálmodtál! 

baby